Korvstroganoff med ris
Ingredienser Korvstroganoff:
1/2 = "en halv"
- 200 g falukorv
- 1/2-1 finhackad gul lök
- 1 dl grädde
- 1/2 dl vatten
- 1 msk tomatpuré
- 1/2 tärning kalvbuljong
- En nypa persilja
- En nypa socker
- Salt och peppar
- Ca 1 msk olja till stekning
Gör så här:
1. Skär falukorven i mindre stavar.
2. Hacka löken fint (i små bitar).
3. Värm oljan i en stekpanna (använd medelvärme, ca läge 6, på spisen) och fräs korven i ca 3 minuter, tillsätt löken och stek blandningen i ytterligare 2 minuter.
4. Tillsätt grädde, tomatpuré, buljong (smula tärningen i mindre bitar), socker och vatten. Låt koka i ca 10 min.
5. Tillsätt salt och peppar. Smaka av. Behövs mer krydda?
6. Rör i en nypa persilja och servera er stroganoff med ris.
6. Rör i en nypa persilja och servera er stroganoff med ris.
Koka ris:
Ingredienser ris:
Gör så här:
1. Använd en mindre kastrull med lock, mät upp riset och häll det i kastrullen. Häll därefter på vattnet och saltet.
2. Låt riset koka upp och sänk sedan värmen till läge 2 på spisen. Använd lock på kastrullen hela tiden.
3. Koka riset i ca 15-20 min, tills vattnet har kokat bort. Tag av kastrullen från plattan och rör om riset med en gaffel. Låt riset vila några minuter.
Volymenheter och förkortningar:
Enhet | Förkortning | Samband |
---|---|---|
liter | l | 1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml |
deciliter | dl | 1 dl = 10 cl = 100 ml |
centiliter | cl | 1 cl = 10 ml |
milliliter | ml | 1 ml = 1 krm |
matsked | msk | 1 msk = 3 tsk = 15 ml |
tesked | tsk | 1 tsk = 5 krm = 5 ml |
kryddmått | krm | 1 krm = 1 ml |
kaffekopp | kkp | 1 kkp = 1,5 dl |
glas | glas | 1 glas = 2 dl |
Hygien och ordning i köket:
Spisen är rengjord, även handtag och vred. Köksbänken är torkad liksom kaklet bakom spis och bänk.
Vasken är rengjord och tömd på ev rester och skal. Disktrasorna hänger på tork.
Vasken är rengjord och tömd på ev rester och skal. Disktrasorna hänger på tork.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar