söndag 6 september 2015

HKK v 37 år 6, 8 och 9.

Korvstroganoff med ris

Ingredienser Korvstroganoff:


1/2 = "en halv"
  • 200 g falukorv
  • 1/2-1 finhackad gul lök
  • 1 dl grädde 
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 tärning kalvbuljong
  • En nypa persilja
  • En nypa socker 
  • Salt och peppar
  • Ca 1 msk olja till stekning

Gör så här:

1. Skär falukorven i mindre stavar.

2. Hacka löken fint (i små bitar).

3. Värm oljan i en stekpanna (använd medelvärme, ca läge 6, på spisen) och fräs korven i ca 3 minuter, tillsätt löken och stek blandningen i ytterligare 2 minuter. 

4. Tillsätt grädde, tomatpuré, buljong (smula tärningen i mindre bitar), socker och vatten. Låt koka i ca 10 min.

5. Tillsätt salt och peppar. Smaka av. Behövs mer krydda? 

6. Rör i en nypa persilja och servera er stroganoff med ris.

Koka ris:

Ingredienser ris:

  • 2 dl ris
  • 1/2 tsk salt
  • 4 dl vatten

Gör så här:

1. Använd en mindre kastrull med lock, mät upp riset och häll det i kastrullen. Häll därefter på vattnet och saltet. 

2. Låt riset koka upp och sänk sedan värmen till läge 2 på spisen. Använd lock på kastrullen hela tiden. 

3. Koka riset i ca 15-20 min, tills vattnet har kokat bort. Tag av kastrullen från plattan och rör om riset med en gaffel. Låt riset vila några minuter.


Volymenheter och förkortningar:

EnhetFörkortningSamband
literl1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml
deciliterdl1 dl = 10 cl = 100 ml
centilitercl1 cl = 10 ml
milliliterml1 ml = 1 krm
matskedmsk1 msk = 3 tsk = 15 ml
teskedtsk1 tsk = 5 krm = 5 ml
kryddmåttkrm1 krm = 1 ml
kaffekoppkkp1 kkp = 1,5 dl
glasglas1 glas = 2 dl  


Hygien och ordning i köket:


Spisen är rengjord, även handtag och vred. Köksbänken är torkad liksom kaklet bakom spis och bänk. 


Vasken är rengjord och tömd på ev rester och skal. Disktrasorna hänger på tork.
Disken är torkad och på sina platser i skåp och lådor. Diskstället är tomt. Bänken samt skåpluckor och handtag är avtorkade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar