Näringslära, "Viktigt för kroppen".

Viktigt för kroppen

För att du ska må bra behöver du äta en allsidig kost. Ett smart och smidigt sätt är att följa tallriksmodellen och äta mat ur alla livsmedelsgrupper. På så vis kan du tillgodogöra dig alla de näringsämnen som vi behöver: kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler.
Lunchen mitt på dagen gör att du orkar med hela skoldagen på ett bra sätt.
Näringsämnena är indelade i sex grupper:
  • Protein
  • Fett
  • Kolhydrater
  • Vatten
  • Vitaminer
  • Mineraler
Alla är livsnödvändiga och tre av dem ger energi:
  • Protein
  • Fett 
  • Kolhydrater.
Nedan kan du läsa om vad de olika näringsämnena gör i kroppen samt förslag på vilken kost som du kan finna dessa i.

Viktiga energigivare, vatten och kostfibrer

Näringsämne:

Behövs för:

Finns exempelvis i:

Protein

Bygger upp kroppen och ger energiMjölk, ost, kött, ägg, bönor och linser

Fett

Ger energi, vitamin A och vitamin DSmör, olja och feta baljväxter

Kolhydrater

Ger energiPotatis, pasta, bröd, frukt

Vatten

Transporterar näringsämnenAll mat utom oljor

Kostfibrer

Tarmarnas arbeteGrovt bröd, bönor, linser, frukt och grönsaker

Viktiga vitaminer

Näringsämne:

Behövs för:

Finns exempelvis i:

A-vitamin

att växa och att se bra i mörkerLever, fet fisk, mjölk, morötter, ost och grönsaker

B-vitamin

Matlusten och hudenBröd, gryn, ärter, bönor, lever, mjölk och fläskkött

C-vitamin

Bindväven och hjälper till vid järnupptagningPaprika, kål, lök, apelsiner, potatis och svarta vinbär

D-vitamin

Skelettet och tändernaMatfett, ägg, mjölk och feta fiskar

E-vitamin

Vävnaderna och blodkropparnaRapsolja, ägg, lax och nötter

Viktiga mineraler

Näringsämne:

Behövs för:

Finns exempelvis i:

Kalcium (kalk)

Bygger upp skelett och tänderMjölk, ost, vitkål, spenat och bönor

Järn

Blodet och underlättar upptagningen av vitamin A och vitamin DLeverpastej, blodpudding, kött, ägg, bröd, grönsaker

Zink

Huden och sårläkningNötkött, lever, havregryn och bönor

Fosfor

Skelettet och tändernaNötkött, fisk, kyckling och ägg

Flour

Minskar risken för kariesTorsk, olja, sardineroch havregryn

Selen

Skyddar cellernaMusslor, fisk, grislever och bönor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar