Begreppslista; Mat, måltider och hälsa
Ansa
|
Rensa bort t.ex. skadade delar på frukt och grönt eller grova stjälkar och blast på grönsaker.
|
Blanchera
|
Lägga ett livsmedel i kokande vatten och koka upp, därefter snabb avkylning.
|
Blötlägga
|
Lägg ett torkat livsmedel, t.ex. ärter, bönor eller lutfisk i vatten före tillagning.
|
Bottenredning
|
Reda en vätska genom att först smälta smör i en kastrull, sedan tillsätta mjöl (oftast vetemjöl) och därefter under omrörning späda lite i taget med vätskan och låta koka någon minut. Du kan också reda en vätska genom att vispa ut mjölet i lite kall vätska och därefter tillsätta resterande kall eller varm vätska och låta alltsammans koka upp under omrörning.
|
Bryna
|
Att steka en råvara i t.ex. smör tills den får stekyta med fin gyllenbrun färg.
|
Bräcka
|
Att steka lätt (medelvärme) och hastigt utan fett. Lax, korv och rökt skinka är exempel på sånt som passar att bräcka.
|
Bräsera
|
Bryna, därefter späda med vätska och koka färdigt under lock.
|
Bröa
|
Strö ett tunt lager ströbröd i en smord bakform, så att kakan inte fastnar i formen.
|
Eftersteka
|
Fortsätta stekningen på svag värme av ett redan brynt livsmedel, med eller utan vätska (använd lock om du eftersteker i vätska).
|
Filea
|
Skära fisk i två eller fyra skinn- och benfria filéer.
|
Fritera (flottyrkoka)
|
Upphetta i rikligt med olja eller kokosfett (150-180 grader).
|
Fräsa
|
Steka ett livsmedel på svag värme utan att det får färg.
|
Gratinera
|
Ge ytan på en maträtt en vacker färg i ugnen, under grillelement eller med stark övervärme. Rätten kan vara täckt med gratängsås eller vara överströdd med riven ost eller ströbröd.
|
Griljering
|
Panera och steka eller färgsätta redan tillagade produkter (t.ex. griljering av kokt skinka).
|
Grilla
|
Steka i grillugn, grillpanna eller på galler ovanför glöd.
|
Ljumma
|
Värma till 37 grader.
|
Marinera
|
Gnida in ett livsmedel med kryddor, eller lägga det i marinad, för att det ska få en annorlunda smak. En marinering kan göras på en timme eller ett dygn.
|
Mise en place
|
Ställa i ordning allt, t.ex. utrustning och varor, på sin rätta plats.
|
Nagga
|
Att göra små hack eller hål i en utbakad eller kavlad deg. Ger en jämnare yta efter gräddning.
|
Panera
|
Vända en råvara i mjöl eller ströbröd, ibland efter att ha doppat den i uppvispat ägg. Vid dubbelpanering tar man först mjöl, därefter ägg och till sist ströbröd.
|
Pochera
|
Sjuda t.ex. fisk eller ägg utan skal i vätska.
|
Primör
|
Det första av årets skörd.
|
Putsa
|
Ta bort hinnor, benbitar och brosk på t.ex. kött.
|
Reda
|
Ge en sås, sky, soppa eller stuvning lagom konsistens genom att tillsätta någon form av stärkelse, t.ex. mjöl. En del rätter kan också redas med äggula.
|
Råsteka
|
Bryna råa livsmedel, vanligen potatis eller rotfrukter, skurna i tärningar eller skivor och sedan eftersteka på svag värme, eventuellt under lock.
|
Sikta
|
Att hälla kakao eller t.ex. mjöl genom en sikt eller sil för att få bort eventuella klumpar.
|
Sjuda
|
Koka sakta på svag värme vid en temperatur som ska hållas strax under kokpunkten. Vätskan rör sig sakta och små bubblor syns vid ytan.
|
Sky
|
Fett och spad från kött eller fågel som bildas vid tillagning och används som bas för sås.
|
Smaka av
|
Smaka på rätten mot slutet av tillagningen och eventuellt tillsätta mer kryddor eller annan smaksättning.
|
Späda
|
Tillsätta en vätska till t.ex. en sås eller soppa för att få en tunnare konsistens.
|
Stuva
|
Ge en rätt tjockare konsistens, oftast genom att tillsätta en mjölredning.
|
Tärna
|
Skära en råvara, t.ex. rotfrukter, i tärningar.
|
Woka
|
Snabbsteka på hög värme i en wok eller stekpanna under ständig omrörning utan att råvaran får färg.
|
Ångkoka
|
Skonsam tillagning i ånga från kraftigt kokande vatten.
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar