söndag 30 augusti 2015

HKK v 36 år 6, 8 och 9.

Coleslaw-sallad




Ingredienser:

1/2 = "en halv"
  • Ca 4 dl finstrimlad vitkål
  • 1/2 morot
  • 1/2  röd lök
  • 1/2 dl creme fraiche
  • 1/2 dl majonäs
  • 1/2 tsk fransk senap
  • 1/2 tsk socker
  • 1/2  tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

1. Rör samman crème fraiche, majonäs, senap, salt, socker och peppar i en bunke.

2. Strimla vitkålen till tunna bitar med ett rivjärn eller en kniv över ett fat.
3. Riv moroten med ett rivjärn på ett fat.

4. Skiva rödlöken tunt på en skärbräda.

5. Blanda grönsakerna (kål, morot och rödlök) med såsen i bunken.

Volymenheter och förkortningar:

EnhetFörkortningSamband
literl1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml
deciliterdl1 dl = 10 cl = 100 ml
centilitercl1 cl = 10 ml
milliliterml1 ml = 1 krm
matskedmsk1 msk = 3 tsk = 15 ml
teskedtsk1 tsk = 5 krm = 5 ml
kryddmåttkrm1 krm = 1 ml
kaffekoppkkp1 kkp = 1,5 dl
glasglas1 glas = 2 dl


År 8 och 9:

Frallor:


Ingredienser:
  • 3 dl vetemjöl 
  • 2/3 dl rågsikt
  • 2/3 msk bakpulver
  • 2/3 krm salt
  • 1 msk sirap
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 msk havregryn

Gör så här: 

1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

2. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft över- och undervärme).

3. Rör i vatten och sirap.

4. Blanda samman smeten med händerna och lägg klickar av degen på en plåt med bakplåtspapper. Observera att degen skall vara lös och klibbig. 

5. Strö över lite havregryn. 

6. Grädda i ugnen tills de fått en gyllenbrun färg. Ca 10-15 minuter. Övervaka brödet i ugnen noga!



Volymenheter och förkortningar:


EnhetFörkortningSamband
literl1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml
deciliterdl1 dl = 10 cl = 100 ml
centilitercl1 cl = 10 ml
milliliterml1 ml = 1 krm
matskedmsk1 msk = 3 tsk = 15 ml
teskedtsk1 tsk = 5 krm = 5 ml
kryddmåttkrm1 krm = 1 ml
kaffekoppkkp1 kkp = 1,5 dl
glasglas1 glas = 2 dl


Hygien och ordning i köket:


Spisen är rengjord, även handtag och vred. Köksbänken är torkad liksom kaklet bakom spis och bänk. 


Vasken är rengjord och tömd på ev rester och skal. Disktrasorna hänger på tork.
Disken är torkad och på sina platser i skåp och lådor. Diskstället är tomt. Bänken samt skåpluckor och handtag är avtorkade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar