söndag 23 augusti 2015

HKK v. 35 år 8 och 9

Köttbullar med kokt potatis

Ingredienser basrecept köttbullar:

  • 450 g köttfärs
  • 1/2 gul lök
  • ca 2 msk ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk rapsolja (till stekning)
Gör så här:

1. Dela upp köttfärsen i mindre bitar och lägg i en bunke.

2. Skala löken, riv den med ett rivjärn och blanda i färsen.

3. Blanda i ströbröd, salt och svartpeppar. Rör till en jämn smet med en plastslev eller händer.

4. Blöt händerna med svalt vatten och forma jämnstora, klotformade bullar av köttfärssmeten.

5. Bryn dem i rapsolja på medelvärme (5-6 på spisen). Vänd försiktigt på köttbullarna ett par gånger per minut tills de fått en tydlig stekyta och en jämn mörkbrun färg.

Koka potatis:

1. Skölj potatisen och borsta bort ev jord.

2. Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt 1 msk salt.

3. Lägg potatisarna i det kokande vattnet. Vattnet skall täcka potatisen. 


4. Låt potatisen koka svagt i ca 15-20 min. Kontrollera potatisen med en sticka efter 15 min. När stickan glider lätt in och lossnar utan motstånd är potatisen klar. Häll av vattnet och låt potatisen svalna några minuter i sin kastrull.

Servera köttbullarna med potatis och grönsaker. Salta och peppra efter smak.

Volymenheter och förkortningar:


EnhetFörkortningSamband
literl1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml
deciliterdl1 dl = 10 cl = 100 ml
centilitercl1 cl = 10 ml
milliliterml1 ml = 1 krm
matskedmsk1 msk = 3 tsk = 15 ml
teskedtsk1 tsk = 5 krm = 5 ml
kryddmåttkrm1 krm = 1 ml
kaffekoppkkp1 kkp = 1,5 dl
glasglas1 glas = 2 dl

Lektionslogg köttbullar med kokt potatis












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar