Köttbullar med kokt potatis
Ingredienser basrecept köttbullar:
- 450 g köttfärs
- 1/2 gul lök
- ca 2 msk ströbröd
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 msk rapsolja (till stekning)
Gör så här:
1. Dela upp köttfärsen i mindre bitar och lägg i en bunke.
2. Skala löken, riv den med ett rivjärn och blanda i färsen.
3. Blanda i ströbröd, salt och svartpeppar. Rör till en jämn smet med en plastslev eller händer.
5. Bryn dem i rapsolja på medelvärme (5-6 på spisen). Vänd försiktigt på köttbullarna ett par gånger per minut tills de fått en tydlig stekyta och en jämn mörkbrun färg.
Koka potatis:
1. Skölj potatisen och borsta bort ev jord.
2. Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt 1 msk salt.
4. Låt potatisen koka svagt i ca 15-20 min. Kontrollera potatisen med en sticka efter 15 min. När stickan glider lätt in och lossnar utan motstånd är potatisen klar. Häll av vattnet och låt potatisen svalna några minuter i sin kastrull.
Servera köttbullarna med potatis och grönsaker. Salta och peppra efter smak.
Volymenheter och förkortningar:
Lektionslogg köttbullar med kokt potatis
Volymenheter och förkortningar:
Enhet | Förkortning | Samband |
---|---|---|
liter | l | 1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml |
deciliter | dl | 1 dl = 10 cl = 100 ml |
centiliter | cl | 1 cl = 10 ml |
milliliter | ml | 1 ml = 1 krm |
matsked | msk | 1 msk = 3 tsk = 15 ml |
tesked | tsk | 1 tsk = 5 krm = 5 ml |
kryddmått | krm | 1 krm = 1 ml |
kaffekopp | kkp | 1 kkp = 1,5 dl |
glas | glas | 1 glas = 2 dl |
Lektionslogg köttbullar med kokt potatis
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar