söndag 16 augusti 2015

Tomatsoppa med basilika

Ingredienser:
  • 1 gul lök (använd ca 2/3 av löken)
  • 1 fint hackad vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • 3 dl krossade tomater
  • 1/2 tärning grönsaksbuljong
  • 3 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl matlagningsgrädde
  • ca 1 msk fryst basilika
  • strösocker
  • svartpeppar
  • salt
Gör så här:

1. Skala och hacka löken. Tips: skala löken under rinnande vatten; skalet släpper lättare och det svider mindre i ögonen.

Hacka lök: Hacka lök

2. Värm oljan (medelvärme på spisen) i en kastrull, fräs lök och vitlök tills den blir glansig. Rör om med en plastslev.

3. Tillsätt tomatkross, buljongtärning, vatten och ca 2 krm strösocker.

4. Låt sjuda i ca 20 minuter. Rör ofta i soppan.

5.Tillsätt grädde och basilika. Rör om.

6. Tillsätt svartpeppar och salt, ca 2 krm av vardera krydda.

7. Hetta upp soppan och smaka av. Behövs det mer socker, svartpeppar eller salt? Justera efter smak.


Volymenheter och förkortningar:


EnhetFörkortningSamband
literl1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml
deciliterdl1 dl = 10 cl = 100 ml
centilitercl1 cl = 10 ml
milliliterml1 ml = 1 krm
matskedmsk1 msk = 3 tsk = 15 ml
teskedtsk1 tsk = 5 krm = 5 ml
kryddmåttkrm1 krm = 1 ml
kaffekoppkkp1 kkp = 1,5 dl
glasglas1 glas = 2 dl


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar