Ingredienser:
- 1 gul lök (använd ca 2/3 av löken)
- 1 fint hackad vitlöksklyfta
- 1 msk olja
- 3 dl krossade tomater
- 1/2 tärning grönsaksbuljong
- 3 1/2 dl vatten
- 1/2 dl matlagningsgrädde
- ca 1 msk fryst basilika
- strösocker
- svartpeppar
- salt
Gör så här:
1. Skala och hacka löken. Tips: skala löken under rinnande vatten; skalet släpper lättare och det svider mindre i ögonen.
Hacka lök: Hacka lök
2. Värm oljan (medelvärme på spisen) i en kastrull, fräs lök och vitlök tills den blir glansig. Rör om med en plastslev.
3. Tillsätt tomatkross, buljongtärning, vatten och ca 2 krm strösocker.
4. Låt sjuda i ca 20 minuter. Rör ofta i soppan.
5.Tillsätt grädde och basilika. Rör om.
6. Tillsätt svartpeppar och salt, ca 2 krm av vardera krydda.
7. Hetta upp soppan och smaka av. Behövs det mer socker, svartpeppar eller salt? Justera efter smak.
Volymenheter och förkortningar:
Volymenheter och förkortningar:
Enhet | Förkortning | Samband |
---|---|---|
liter | l | 1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml |
deciliter | dl | 1 dl = 10 cl = 100 ml |
centiliter | cl | 1 cl = 10 ml |
milliliter | ml | 1 ml = 1 krm |
matsked | msk | 1 msk = 3 tsk = 15 ml |
tesked | tsk | 1 tsk = 5 krm = 5 ml |
kryddmått | krm | 1 krm = 1 ml |
kaffekopp | kkp | 1 kkp = 1,5 dl |
glas | glas | 1 glas = 2 dl |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar