söndag 20 september 2015

HKK v 39 

Teoriuppgift: Näringslära 

Vi kommer att arbeta parallellt med näringslära och praktik i köket. 

Börja med att se filmen "Näring" (05:32) från länken nedan:

Näring, fatta fakta.

och filmen "Socker" (05:29):

Socker, fatta fakta.

Du arbetar sedan via Hemkunskapboken sid 132-137, 142-151 samt sidan: 

Näringslära Hkportalen

Sidan innehåller fakta, testuppgifter och fördjupningar. 

Inlämningsuppgift: 

Inlämningsuppgift näringslära 1. 1-21.


_____________________________________________________________________________


Omelett 




Ingredienser: 

  • 2 ägg
  • ca 1/2 dl mjölk
  • salt 
  • svartpeppar
  • ca 1/2 tsk olja att steka i
  • skinka och/eller tomat

Gör så här:

*Häll upp varmt diskvatten i diskhon. Droppa i lite diskmedel i vattnet. När ni är klara med ett redskap, glas eller porslin, skölj av dessa och lägg i diskvattnet. Det är lättare att få ren disk om sakerna fått ligga en stund i vatten.

1. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar i en skål. Vispa försiktigt ihop blandningen. 

2. Värm en stekpanna på medelvärme (ca 5 på spisen). 

3. Dela tomaten på mitten och skär tunna skivor. Strimla skinkan.

3. När pannan är varm (efter några minuter) häller ni i blandningen och ser till att den täcker botten av stekpannan.

4. Medan smeten stelnar i pannan lägger ni i tomat och skinka jämt fördelande över omeletten. Rör på stekpannan ibland och dela försiktigt på blandningen så att den lösa smeten kan rinna ner mot botten. 
Omeletten är färdig när den släpper i kanterna och fått lite färg på undersidan.

5. Låt den färdiga omeletten försiktigt glida ur pannan till en tallrik och vik den dubbel. 

Volymenheter och förkortningar:



EnhetFörkortningSamband
literl1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml
deciliterdl1 dl = 10 cl = 100 ml
centilitercl1 cl = 10 ml
milliliterml1 ml = 1 krm
matskedmsk1 msk = 3 tsk = 15 ml
teskedtsk1 tsk = 5 krm = 5 ml
kryddmåttkrm1 krm = 1 ml
kaffekoppkkp1 kkp = 1,5 dl
glasglas1 glas = 2 dl

Lektionslogg Omelett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar