Baka egen pizza!
Tomatsås
Ingredienser:
1-2 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1(+) msk tomatpuré (”+” = aningen mer än 1 hel msk)
250 g passerade tomater (1/2 paket)
En nypa oregano
Ca 1/2 tsk salt, svartpeppar och socker
Göra såsen:
- Hacka vitlöken fint. Fräs den i en liten kastrull med några droppar rapsolja utan att den tar färg.
- Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med under omrörning i en minut.
- Häll i de passerade tomaterna och olivolja.
- Tillsätt oregano och 2-3 droppar vitvinsvinäger.
- Blanda i salt, svartpeppar och lite socker.
- Låt tomatsåsen koka ihop på svag värme utan lock till en tjock sås ca 15-20 min. Rör med en sked i såsen då och då. Övervaka såsen noga!
Göra pizzadegen, år 8:
Ingredienser 3-4 pizzor:
4 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
ca 1/2 tsk salt
ca 2 1/2 msk olivolja
1 1/2 dl kallt vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader, över och undervärme. ( = )
1. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunk.
2. Häll i vatten, lite i taget, och olja. Knåda med händerna till en jämn smet.
3. När du knådat färdigt så tar du upp degen och lägger den på ett mjölat bord. Baka in lite mer mjöl i degen om den är lös.
4. Stryk mjöl över en kavel och kavla ut degen till valfri form. Degen skall vara tunn men hålla ihop ordentligt.
Arrangera pizzan:
1A. Täck degen med ett tunt lager av tomatsåsen. Använd en vanlig matsked och arbeta i cirkelrörelser från pizzans mitt ut mot kanten.
2A. Strimla två skivor skinka/skär några bananskivor och sprid jämt över pizzan. Krydda bananskivorna med curry.
3A. Strö riven ost i ett tunt lager över pizzan. Ett par nypor räcker.
4A. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda ca 10-13 min eller tills osten har smält lite och pizzan fått färg.
5. Strö lite svartpeppar, oregano och ev salt över pizzan när den kommit ur ugnen.
Ingredienser 3-4 pizzor:
4 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
ca 1/2 tsk salt
ca 2 1/2 msk olivolja
1 1/2 dl kallt vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader, över och undervärme. ( = )
1. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunk.
2. Häll i vatten, lite i taget, och olja. Knåda med händerna till en jämn smet.
3. När du knådat färdigt så tar du upp degen och lägger den på ett mjölat bord. Baka in lite mer mjöl i degen om den är lös.
4. Stryk mjöl över en kavel och kavla ut degen till valfri form. Degen skall vara tunn men hålla ihop ordentligt.
Arrangera pizzan:
1A. Täck degen med ett tunt lager av tomatsåsen. Använd en vanlig matsked och arbeta i cirkelrörelser från pizzans mitt ut mot kanten.
2A. Strimla två skivor skinka/skär några bananskivor och sprid jämt över pizzan. Krydda bananskivorna med curry.
3A. Strö riven ost i ett tunt lager över pizzan. Ett par nypor räcker.
4A. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda ca 10-13 min eller tills osten har smält lite och pizzan fått färg.
5. Strö lite svartpeppar, oregano och ev salt över pizzan när den kommit ur ugnen.
Göra pizzan, år 9:
Topping: skinka/banan och mozzarellaost.
- Sätt ugnen på 225 grader. Lägg tortillabröden på en plåt.
- Täck brödet med ett tunt lager av tomatsåsen. Använd en vanlig matsked och arbeta i cirkelrörelser från pizzans mitt ut mot kanten.
- Strimla två skivor skinka/skär några bananskivor och sprid jämt över pizzan.
- Skär mozzarellaosten i ca 5 mm tjocka skivor och lägg på pizzan. Sprid lite svartpeppar och oregano över ostskivorna.
- Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda ca 7-10 min eller tills osten har smält lite och pizzan fått färg.
Volymenheter och förkortningar:
Enhet | Förkortning | Samband |
---|---|---|
liter | l | 1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml |
deciliter | dl | 1 dl = 10 cl = 100 ml |
centiliter | cl | 1 cl = 10 ml |
milliliter | ml | 1 ml = 1 krm |
matsked | msk | 1 msk = 3 tsk = 15 ml |
tesked | tsk | 1 tsk = 5 krm = 5 ml |
kryddmått | krm | 1 krm = 1 ml |
kaffekopp | kkp | 1 kkp = 1,5 dl |
glas | glas | 1 glas = 2 dl |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar