söndag 8 november 2015

HKK v 46.

Sockerkaka




Ingredienser:
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • ca 0,5 dl smör
  • 1 dl mjölk
  • ströbröd
Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa (bröa = smörj formens insida med smör, häll i lite ströbröd och vänd runt formen så att sidorna täcks av ströbröd) sockerkaksformen. 




2. Smält smöret i en liten kastrull och låt det svalna.

  1. 3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke.
    4. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke.
    5. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten. 
    6. Blanda i mjölk och det svalnade smöret i smeten.
    7. Häll blandningen i formen.
    8. Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen (över och undervärme) på 175 grader i ca 30 min. Känn efter med en sticka om kakan är klar. Om stickan är torr när den tas ur så är sockerkakan färdig.
    Volymenheter och förkortningar:

    EnhetFörkortningSamband
    literl1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml
    deciliterdl1 dl = 10 cl = 100 ml
    centilitercl1 cl = 10 ml
    milliliterml1 ml = 1 krm
    matskedmsk1 msk = 3 tsk = 15 ml
    teskedtsk1 tsk = 5 krm = 5 ml
    kryddmåttkrm1 krm = 1 ml
    kaffekoppkkp1 kkp = 1,5 dl
    glasglas1 glas = 2 dl

    Lektionslogg Sockerkaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar