söndag 27 september 2015

HKK v 40

Teoriuppgift: Näringslära 

Vi kommer att arbeta parallellt med näringslära och praktik i köket. 

Börja med att se filmen "Näring" (05:32) från länken nedan:

Näring, fatta fakta.


, filmen "Socker" (05:29):

Socker, fatta fakta.


samt avsnitt 1-6 av:

"Du mår som du äter" (www.ur.se).


Du arbetar sedan via Hemkunskapboken sid 132-137, 142-151 och sidan: 

Näringslära Hkportalen

Inlämningsuppgift: 

Inlämningsuppgift näringslära 1. 1-21.
____________________________________________

Potatis- och purjolökssoppa



Ingredienser:
  • 3 st potatisar
  • 1/2 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • ca 4 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar
  • olja att fräsa potatis och lök i
Gör så här:

*Häll upp varmt diskvatten i diskhon. Droppa i lite diskmedel i vattnet. När ni är klara med ett redskap, glas eller porslin, skölj av dessa och lägg i diskvattnet. Det är lättare att få ren disk om sakerna fått ligga en stund i vatten.

1. Skala och tärna potatis och gul lök.
 
2. Värm en kastrull med 1 msk olja (medelvärme, ca 6 på spisen).

3. Häll i potatistärningar och lök. Låt "svettas" i några minuter. Rör om med en plastslev. 

4. Dela och skölj purjolöken.

5. Skär ner i mindre bitar (tunnare skivor).

6. Blanda ner purjolöken tillsammans med potatisen och den gula löken.

7. Häll i vatten och smula i buljongen. Rör om.

8. Häll i grädden. Rör om och låt koka tills potatisen är mjuk (ca 15 min).

9. Tillsätt salt och vitpeppar. Smaka av. Behövs mer krydda?

Volymenheter och förkortningar:

EnhetFörkortningSamband
literl1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml
deciliterdl1 dl = 10 cl = 100 ml
centilitercl1 cl = 10 ml
milliliterml1 ml = 1 krm
matskedmsk1 msk = 3 tsk = 15 ml
teskedtsk1 tsk = 5 krm = 5 ml
kryddmåttkrm1 krm = 1 ml
kaffekoppkkp1 kkp = 1,5 dl
glasglas1 glas = 2 dl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar